HOME
Grünbauer BV
™  Sterk in staal!  ®
Terug naar de    
vorige pagina
inhoudsopgave

Voordelen schuifankersysteem bij hoedliggers

Problemen met bestaande methode

Hoedliggers moeten vaak zijwaarts verankerd worden in de betonnen vloer. Bij een veel voorkomende methode last men moeren op de zijkanten van de hoedliggers waarin dan later verankerstaven met schroefdraad worden geschroefd. De verankerstaven komen dan f in de voegen van de kanaalplaten te liggen (verankeringsafstand 1200 mm: de breedte van de kanaalplaten), f in de kanalen van de kanaalplaten (verankeringsafstand 600 mm). In het laatste geval worden er sleuven open gehouden bij het vervaardigen van de kanaalplaten. Dit wordt vaak door de fabrikanten van de kanaalplaten gedaan.

Het blijkt steeds weer, dat deze methode verre van gemakkelijk is.

Afgezien van het bovenstaande is er nog een groot nadeel: wanneer de van tevoren bepaalde plaatsen anders uitkomen (de voeg van de plaat of het kanaal komt niet op de plaats van de opgelaste moer) dan is er een groot probleem. Hoe vaak gebeurt dit niet in de bouw: de werkelijkheid is net iets anders dan vooraf op tekening werd bepaald! Stukken beton moeten dan weggehakt worden en dat net op de plek waar het beton het dikst is: het dammetje van de kanaalplaat.

Oplossing

Grnbauer heeft hiervoor een oplossing, het zogenaamde "schuifankersysteem". Onderstaande afbeelding laat zien dat een wig in de lengterichting van de hoedligger verschoven kan worden. De ruimte die er is, circa 5 centimeter, is voldoende om steeds weer in een kanaal uit te komen. Dus zelfs in het meest extreme geval dat er "niets past", kan altijd het kanaal worden opgezocht en uitgehakt (minimale werkzaamheid, want het dammetje hoeft niet uitgehakt te worden). De wig kan, nadat alle kanaalplaten zijn gelegd, van boven af er in geschoven worden en eventueel indien met dat nodig acht, met een las door middel van een lasapparaat geborgd worden.

Voordelen

De opmerking als zou er geen ruimte voor deze ankerschuiven zijn, is ongegrond. Immers, de moer neemt ook ruimte in.

Bedoeld wordt hier: dagmaat tussen de hoedliggers en de lengte van de kanaalplaten.

  • ©  Johann Grünbauer (e-mail)  Tel (+31) (0)20 6990300  e-mail info@grunbauer.nl TOP