HOME
Grünbauer BV
™  Sterk in staal!  ®
Terug naar de    
vorige pagina
inhoudsopgave

Ruimtelijke raatliggers

Aparte constructies

Bouwwijze

Ruimtelijke raatliggers worden gevormd door het samenvoegen van drie of vier in tandheugelvorm versneden profielhelften.

Meestal last men steeds de drie of vier bijeenhorende tanden samen. Bij ruimtelijke raatliggers uit vier halve balken gecomponeerd, kan men echter ook de tegenoverliggende paren onderling een halve steek verschuiven, waardoor een fraai "schakel"-effect ontstaat. Dergelijke balken zijn wel minder stijf.

Een spectaculair voorbeeld

Driedimensionale liggers kunnen recht worden uitgevoerd maar ook (sterk) gebogen. Een mooi voorbeeld van de mogelijkheden van deze aparte constructie is een in ontwikkeling zijnd "landmark" voor het bedrijventerrein Verrijn Stuart in Diemen. Dit terrein is onlangs gerenoveerd: fris groen, een verruimde toegangsweg en - binnenkort - een karakteristiek en uitgesproken herkenningspunt, een baken voor de bezoeker van Verrijn Stuart.

Voor de invulling van het te scheppen "landmark" werd een competitie georganiseerd, waaraan vier kunstenaars deelnamen. Twee ontwerpen resteren nog. Een ervan is een 27 meter hoge uit raatliggers opgebouwde toren ....

Raatliggers?

Jawel, met raatliggers kun je (óók) verfijnde kunstwerken maken. Zeker wanneer je voor ruimtelijke raatliggers kiest!

Het Diemer "landmark"

Eerst maar eens een beeld van het voorgestelde werk, ontworpen door Henk Koster uit Hilversum.

Inderdaad, 27 meter hoogte is niet gering. Dat levert een duidelijk herkenningspunt op! Het bedrijvenplatform Verrijn Stuart is verder erg te spreken over de associatie met nijvere bijen. Die vind je immers in honingraten?

Het voorgestelde "landmark" is een markante constructie. Hoe past hij in de omgeving? Per slot van rekening mag het ding, gezien zijn functie, niet wegvallen in het pas aangeplante frisse groen. Wel, met 27 meter hoeven we daar niet bang voor zijn. Kijk zelf maar ....


©     Tel (+31) (0)20 6990300  e-mail info@grunbauer.nl TOP