HOME
Grünbauer BV
™  Sterk in staal!  ®
Terug naar de    
vorige pagina
inhoudsopgave

Patrijspoortliggers

Het gracieuze zusje van de raatligger

Gelaste patrijspoortliggers

Het karakteristieke patroon van zeshoekige gaten van raatliggers mag dan technisch gezien de optimale vorm zijn, soms voldoet het niet aan de esthetische inzichten van architect of vormgever. De patrijspoortligger biedt in dat geval nieuwe mogelijkheden. In plaats van die hoekige openingen, mooie ronde gaten. Of ovale, of supervierkante ... Patrijspoortliggers kunnen van gaten van velerlei vorm worden voorzien.

Het dichtst bij de oorspronkelijke raatligger-gedachte blijven de gelaste patrijspoortliggers met ronde openingen. Ze worden net als raatliggers gemaakt uit een versneden walsprofiel. De uitgesneden helften worden voor het samenlassen een halve steek ten opzichte van elkaar verschoven.

Bij deze opbouw ontstaat - net als bij de conventionele raatliggers - een balk met grotere hoogte dan het uitgangprofiel. Gunstig voor de buigsterkte! Wanneer de dwarskracht bij de oplegging ontoelaatbare spanningen zou veroorzaken, moet ter plaatse een opening worden dichtgelast met een (ronde) vulplaat. Ook in dit opzicht zijn de gelaste patrijspoortligger en de raatligger vergelijkbaar.

De gewenste verhoging (H/h) kan men bij patrijspoortliggers binnen ruime grenzen vrij kiezen. Moderne staalconstructie-software biedt modules om voor het gekozen snijpatroon de eigenschappen van de samengestelde balk te berekenen. Patrijspoortliggers worden echter zelden uitgevoerd met ingelaste tussenplaten. Ze zijn in dit opzicht dus wat minder flexibel dan de klassieke raatliggers (met achthoekige openingen). Wat weer wél voorkomt, is het licht schuin leggen van het snijpatroon, om in hoogte verlopende liggers te fabriceren. En niets let de constructeur om z'n patrijspoortligger samen te stellen uit twee ongelijk zware moederprofielen. Op deze wijze kan een balk worden gemaakt met lichte bovenrand en zwaardere onderrand. Ideaal in combinatie met een staalplaat-betonvloer. Althans, wanneer volledige samenwerking van staal en beton wordt gegarandeerd door het oplassen van bijvoorbeeld deuvels op de bovenrand.

Patrijspoortliggers kunnen - alweer net als raatliggers - in allerlei (sterk) gebogen vormen worden geleverd. Ook ruimtelijke patrijspoortliggers vormen geen probleem. Grünbauer is niet voor niets dé specialist op dit gebied!

Niet-gelaste patrijspoortliggers

Ongelaste patrijspoortliggers vervaardigt men simpelweg, door de gewenste gaten in het lijf van het uitgangsprofiel uit te snijden. Bij dergelijke balken is de totale hoogte dus precies gelijk aan die van het moederprofiel, er is geen sprake van een verhoging van de balk. Waarom zou je deze balken dan eigenlijk maken? Wat bieden ze aan meerwaarde? Wel, ze zijn lichter dan de moederprofielen. En ze bieden de mogelijkeid, bijzondere, opvallende en/of attractieve gatvormen te kiezen. Wat dacht u van een driehoekige opening? Of een tulpekelk? We draaien er onze hand niet voor om.

©     Tel (+31) (0)20 6990300  e-mail info@grunbauer.nl TOP